Expertisecentrum voor neurovasculaire malformaties en subarachnoïdale bloedingen
Expertisecentrum voor neurovasculaire malformaties en subarachnoïdale bloedingen
Patiëntverhaal uitklapper, klik om te openen
“Ik voel me niet goed”, zei Bianca tegen haar man. Vlak daarna zakte ze in elkaar en verloor ze haar bewustzijn. Lees het verhaal van Bianca>
Wat doet dit expertisecentrum? uitklapper, klik om te openen
Dit expertisecentrum is één van de grootste verwijscentra in Nederland voor patiënten met een bloedvatafwijking in het hoofd of in het ruggenmerg. Hierbij gaat het vooral om hersenaneurysma’s, arterioveneuze malformaties (AVM’s), durale arterioveneuze fistels, en caverneuze veneuze malformaties. Er is nauwe samenwerking tussen vasculair neurologen, neurochirurgen, interventie-neuroradiologen, revalidatie-artsen en neuropsychologen met paramedici, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Door deze samenwerking kunnen de zorgprofessionals hoogstaande gespecialiseerde zorg geven aan hun patiënten.
Veel bloedvatafwijkingen worden bij toeval gevonden. Dit gebeurt steeds vaker, omdat er meer scans worden gemaakt van de hersenen en van het ruggenmerg en omdat de kwaliteit van de scans verbetert. De afwijkingen kunnen ook worden ontdekt door klachten of door een bloeding.
Op de polikliniek begeleiden en adviseren de artsen en verpleegkundigen patiënten met een verhoogd risico op het krijgen van een bloedvatafwijking in het hoofd over de mogelijkheid om radiologische screening te ondergaan. Dit zijn:
- familieleden van patiënten met een aneurysmatische subarachnoidale bloeding (SAB);
- patiënten met cystenieren;
- patiënten met zeldzame vaataandoeningen.
De patiënt en medisch specialist bespreken samen de mogelijkheid voor een radiologische screening, inclusief de voor- en nadelen ervan. Belangrijkste is dat de behandeling past bij de wensen en behoeften van de patiënt.
Voor patiënten die een aneurysmatische subarachnoidale bloeding (SAB) of perimesencefale bloeding hebben gehad, is een gespecialiseerde nazorgpoli. Deze patiënten zien op één ochtend een revalidatiearts, neuropsycholoog en verpleegkundige. Tijdens de gesprekken hebben zij veel aandacht voor de niet-zichtbare gevolgen van een subarachnoidale bloeding. Samen met de patiënt en naasten wordt besproken hoe hier het beste mee om te gaan, rekening houdende met de wensen en behoeften van de patiënt.
Naast zorg en onderzoek wordt in dit centrum de volgende generatie medisch specialisten opgeleid. Voor AIOS zijn er mogelijkheden voor keuzestages. Voor medisch specialisten die recentelijk hun specialisatie hebben afgerond, zijn er mogelijkheden voor fellowships.
Ziektebeelden uitklapper, klik om te openen
Behandelteam uitklapper, klik om te openen
Berkelbach van der Sprenkel, J.W.
Neurochirurg, Associate professor
Biessels, G.J. (Geert Jan)
Neuroloog
Dirks, M.
Neuroloog
Doormaal, T.P.C van (Tristan)
Neurochirurg
Kort, G.A.P. de (Gerard)
Radioloog
Lo, T.H. (Rob)
Radioloog
Niknejad, H.R.
Neurochirurg
Rinkel, G.J.E. (Gabriel)
Neuroloog
Ruigrok, Y.M. (Ynte)
Vasculair neuroloog
Schaaf, I.C. van der (Irene)
Radioloog
Vergouwen , M.D.I. (Mervyn)
Vasculair neuroloog
Visser-Meily , J.M.A. (Anne)
Revalidatiearts, medisch teamhoofd, hoogleraar revalidatiegeneeskunde
Vonken, E.P.A. (Evert-Jan)
Radioloog
Voormolen, E.H.J.
neurochirurg
Willems, P. (Peter)
neurochirurg
Worp, H.B. van der (Bart)
Neuroloog, medisch hoofd zorglijn cerebrovasculaire ziekten
Zandbelt, Petra
Verpleegkundig Specialist
Zandvoort, M.J.E. van
Klinisch neuropsycholoog
Zwan , A. van der
Neurochirurg